Wat is de politieke achtergrond van het conflict?


In China is een andere manier van regeren dan in Europa. Provincies hebben vaak weinig macht en China heeft grote dromen over veel macht. In deze deelvraag leggen wij uit wat de politieke achtergrond van het conflict is.
Imperialistische ambitie
De Chinese communistische partij wil wereldmacht. Ze willen veel macht en een groot gebied. Dit is eigenlijk geen verklaring waarom ze Tibet willen, maar wel waarom ze gebied willen. Natuurlijk heeft China wél andere redenen om Tibet te willen (zie economische factoren). 
Excuus 'het hoorde altijd al bij China
China zelf gebruikt het excuus 'Tibet hoorde altijd al bij het Chinese rijk' voor de bezetting van Tibet. Er wordt gericht op het feit dat de Mantsjoes heersten over een gebied dat uit China en Tibet beslaat. Ook was er een huwelijk tussen een Tibetaanse koning en een Chinese Prinses. Ik vind dit zelf een raar excuus; Je kan China net zo goed als deel van Tibet zien.
Centraal geregeerd
China wordt centraal geregeerd. Dit is een reden voor de opstand door de Tibetanen. Als een land centraal geregeerd wordt, hebben provincies weinig macht. Tibet mag zichzelf niet regeren en zijn eigen gebruiken niet behouden. Ook worden provincies als Tibet vaak economisch achtergesteld.
Conclusie
Politieke factoren zijn een belangrijke factoren voor het conflict, maar ze spelen niet de grootste rol. Het is wel een belangrijke factor met betrekking tot de reden van het verzet tegen China door Tibetanen. De grootste reden tot verzet hebben we met deze deelvraag wel gevonden: Tibet heeft, net als alle andere provincies, weinig macht en wordt economisch achtergesteld.

Bronnen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten