Wat is de culturele achtergrond van het conflict?

China heeft Tibet in 1949 bezet, en vanaf dat moment heeft China Tibet onderdrukt. De Tibetaanse religie staat onder streng toezicht en er zijn allerlei beperkingen. Er kwam een systematische vernietiging van kloosters en tempels, duizenden religieuze gebouwen werden vernietigd en alle waardevolle voorwerpen werden vernietigd, opgeslagen of naar China vervoerd. Monniken en nonnen werden gedwongen dingen te doen tegen hun wil, gevangen gezet en gemarteld, vermoord of gedwongen uit de religieuze orde te treden. Alles wat ook maar te maken heeft met de Dalai Lama werd verboden, Tibetanen mogen bijvoorbeeld geen foto’s van hem hebben. Alle Tibetanen moesten schriftelijk verklaren dat zij afstand namen van de Dalai Lama en trouw beloofden aan het moederland: China. Wie deze verklaring niet tekende of in het openbaar protesteerde werd je verbannen uit de kloosters. Deze onderdrukkingen worden steeds heftiger. Dit is een culturele factoor in het conflict die ervoor zorgt dat Tibetanen zich verzetten tegen China.

Auteur onbekend, De grote Bosatlas. 53e druk, Groningen: Wolters-Noordhoff, 2008

De cultuur van China en Tibet kent grote verschillen. Dit zorgt ervoor dat deze twee volken botsen. Dit komt bijvoorbeeld omdat de Tibetanen een andere taal en een religie dan China. Hun geloven zijn allebei een ‘subgeloof’ van het boeddhisme. Dit is goed te zien op het kaartje hiernaast.


Voor Tibetanen is het geloof echter veel belangrijker dan voor Chinezen. In het grote, op economie gerichte China speelt de religie een veel kleinere rol. In het dagelijks leven van Tibetanen is de invloed van het geloof echter wel duidelijk zichtbaar en nauw verweven met de cultuur. Voor Tibetanen is hun is hun religieuze leider zeer belangrijk en is ook de politieke leider. Zij geloven dat deze leiders wedergeboren zijn waardoor deze een grote hoeveelheid wijsheid hebben waar zij veel waarde aan hechten.



Auteur onbekend, De grote Bosatlas. 53e druk, Groningen: Wolters-Noordhoff, 2008





















Veel Tibetanen zijn het niet eens met de keuzes en manier van leven van de Chinezen. Toch blijven ze in Tibet in plaats van te emigreren naar omringende landen. In het kaartje kan je zien er nog steeds een grote groep Tibetanen in China zijn. Dit zorgt onderandere voor grote conflicten tussen China en Tibet. En omdat het geloof zo belangrijk is voor de Tibetanen, vinden ze de maatregelen tegen hun geloof zeer onrechtvaardig.

Doordat China de cultuur van de Tibetanen, die zeer gehecht zijn aan hun cultuur en geloof, steeds meer gaat verbieden ontstaat er opstand in Tibet. De cultuur van de Tibetanen is eigenlijk tegen fysieke conflicten en oorlog, maar steeds meer Tibetanen veranderen van mening. Vooral jonge Tibetanen vinden dat ze de voorschriften van hun cultuur maar een beetje los moeten laten om hun cultuur te bevrijden van de onderdrukking. Er ontstaan steeds meer opstanden en demonstraties van Tibetanen, dit is een gevolg van de onderdrukking van de cultuur, waardoor de cultuur een duidelijke factor is in het conflict tussen China en Tibet.


bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten