Wat zijn de standpunten van China en Tibet in het conflict?

De Chinezen en Tibetanen hebben een totaal verschillende kijk op het conflict. Ze hebben een zeer verschillende mening en ze kunnen ook eigenlijk nergens over eens worden. In de loop van de jaren zijn ook de meningen van beide landen veranderd. China en Tibet willen wel iets meer water bij de wijn doen, maar beiden staan nog steeds loodrecht tegenover elkaar.


China

China heeft Tibet altijd gezien als een deel van China. Ze hebben alleen tot 1949 nooit de kans gekregen om het in te nemen. Toen er in 1949 een nieuwe regering kwam lukte het de Chinezen om Tibet met een groot leger binnen te vallen. Een paar jaar later dwongen ze Tibet om een akkoord te tekenen. Voor de Chinezen was de inname van Tibet alleen een bevestiging. Het bevestigde voor hun alleen dat zij heerser waren over Tibet.

Langzaam werd China iets losser, zo leek het tenminste. Uiteindelijk was dit vooral schijn: de grootste onderdrukkingen bleven en een onafhankelijkheid van Tibet bleef onbespreekbaar. Tibet bleef hiertegen protesteren maar hier werd niet veel aandacht aan besteedt . De demonstraties werden hardhandig onderdrukt.
De Tibetanen hadden hun eigen manier van landbouw. Maar toen de Chinezen in Tibet kwamen werd de hele landbouw veranderd, de Chinese manier van landbouw werd ingevoerd. Maar de grond was niet geschikt voor deze manier van landbouw, dus dat zorgde voor uitputting van de grond, waardoor hele stukken grond niet meer gebruikt konden worden voor de landbouw.
Ook is China al heel lang bezig met een massale bevolkingsverplaatsing. De Chinezen willen Tibet definitief ‘Chinees’ maken. Door deze massale bevolkingsverplaatsing zijn de Tibetanen nu minderheid in eigen land.
China zorgt er ook voor dat bijna geen toeristen Tibet in kunnen komen. Als je als toerist naar Tibet wilt moet je een speciale vergunning hebben en je hebt ook een visum nodig. Deze reis naar Tibet mag dan ook alleen maar in een groep zijn. De vergunning om in Tibet te mogen reizen krijg je niet makkelijk. Je hele geschiedenis wordt uitgespit en alleen als je door die test heen komt mag je naar Tibet. Dus mensen die voor een onafhankelijkheid van Tibet zijn kunnen Tibet niet in. Daardoor wordt het steeds moeilijker om de buitenlandse steun voor Tibet aan de Tibetanen duidelijk te maken. China denkt dat ze daarmee de energie van de Tibetanen omlaag halen en grote buitenlandse projecten kunnen tegengaan.

Tibet

Tibet heeft een cultuur waarin ze conflicten liever door verbaal contact oplossen. Toen de Chinese Regering met een leger Tibet binnenviel waren de Tibetanen daar helemaal niet klaar voor. Het was best gemakkelijk voor de Chinezen om Tibet in te nemen. In het begin waren de Tibetanen nog bereid te praten en te onderhandelen. Ze wilden best concessies doen om toch nog een ‘leuk’ en ‘normaal’ leven te kunnen lijden. China wilde echter geen onderhandelingen, ze stonden geen onderhandelingen toe en daarom kwam er geen beweging in het conflict.

Door de onderdrukkingen kwam het zelfs zo ver dat de Dalai Lama moest vluchten. Veel Tibetanen waren het daar totaal niet mee eens, maar verzet kwam er niet. Pas toen de Chinezen iets losser leken te worden gingen de Tibetanen massaal demonstreren. Om de demonstraties nog heftiger te maken staken sommige Tibetanen zichzelf eerst in brand voordat ze hun boodschap duidelijk proberen te maken. Toch wil China niet naar deze demonstraties luisteren.

Conclusie
China en Tibet zijn allebei heel verschillend qua mening. China vindt dat Tibet Chinees is en dat daar niets tegenin gebracht kan worden. Tibet vindt dat China te ver is gegaan met het onderdrukken. Tibet had het niet vreselijk gevonden om tot China te behoren, maar de Tibetanen wilden hun cultuur houden. Nu de cultuur onderdrukt wordt zijn de Tibetanen het er niet meer mee eens. Dit is tevens een van de grootste factoren tot verzet. Daarom komen er ook steeds meer protesten, want ook uit het buitenland komt er steun voor een onafhankelijk Tibet. Omdat beide partijen eisen hebben en ze vast besloten zijn geen water bij de wijn te doen, is dit conflict lastig op te lossen. Er zullen nog veel belangrijke standpunten losgelaten moeten worden om dit conflict te stoppen.

bronnen




Geen opmerkingen:

Een reactie posten